airsoft
Hus och trädgård

Airsoft är en kul hobby

En hobby, sport, aktivitet, det är aisoft. Det hela går ut på att man ska skjuta ner sina motståndare, det med hjälp av ett airsoft gun eller annat airsoft vapen. Kulorna är vanligtvis i plast i kaliber 6,0mm. Man brukar spela i lag tillsammans. Det finns olika spel att delta i, så som Milsim (militärinriktat) eller CQB (polisinriktat). Det finns även precisionsskytte mot mål eller andra uppdrag som till exempelvis catch the flag. 

Inom airsoft är det mycket viktigt att tänka på säkerheten. Så se till att alltid använda bra skyddsutrustning. Det är obligatoriskt att alla spelare har skydd för ögonen. 

Att köpa airsoft guns

Du kan hitta en hel del airsoft guns på guncity.se. Tänk på att det är 18-årsgräns för att köpa så väl som att inneha ett airsoft gun. Det är enligt svensk vapenlagstiftning. Det finns ett undantag och det är vid olika sorters skytte under kontrollerad form där skytten kan vara under 18, om en övervakare finns med. Denna person måste vara minst 20 år gammal. 

Vad är ett airsoftvapen?

Idag finns det olika varianter av airsoft guns och pistoler. Alla typer av airsoftvapen är realistiska kopior av verkliga vapen. Då de ser verkliga ut, se till att inte ha den framme hur som helt hemma, utan förvara den i en väska som inte vem som helst kan få tag på.

Inom airsoft guns har du bland annat AEG, som är eldrivna vapen. AEG står för Automatic Electric Gun. Dessa vapen finns som både gevär och pistoler. De drivs av en fjäder, som spänns av en motor. De allra flesta AEG är tillverkade i metall och/eller plast. 

Till AEG så används uppladdningsbara batterier. Det är rätt smart att ha med dig extra batterier ut då du ska spela! Tänk även på att batterierna kan vara känsliga för väta. 

Det finns även gasdrivna airsoft guns. De är lite mer påkostade samt lite mer verklighetstrogna. 

Skydd, utrustning och säkerhet

I airsoft så går alltid säkerheten först. Till exempel är det krav på att alla som spelar har skydd för ögonen. Det kan vara skyddsglasögon så väl som du kan välja att ha en heltäckande ansiktsmask. Det är även viktigt att skydda dina tänder. Så det kan vara smart med heltäckande mask just för både ögon och tänderna. 

Det finns även annan skyddsutrustning du kan välja att ha på dig. Du bör skydda huvudet på något sätt. Även om det finns regler som säger att man inte får sikta på någons huvud, så kan en kula hamna fel. Så se till att antingen ha en hjälm eller något annat, som luva, scarf, eller liknande på ditt huvud. Se även till att skydda dina händer. En kula på dem kan göra ont! Du kan ha handskar på dig, som då även skyddar mot kyla. 

Sedan finns det så klart en massa kul kringutrustning du kan satsa på att köpa, så väl som snygga kläder framtagna speciellt för att spela detta spel. Dock räcker det med oömma kläder.